Zon op Alle Daken: zonnestroom opwekken ook zonder eigen geld of geschikt dak!

Zelf energie opwekken was tot nu toe weggelegd voor mensen met een geschikt eigen dak én genoeg geld om te investeren. Terwijl mensen in een huurwoning of zonder spaargeld de voordelen van een lagere stroomrekening minstens zo goed kunnen gebruiken. Om dat mogelijk te maken richtten Hotze Hofstra en Norbert Buiter, met behulp van een subsidie uit het Nationaal Programma Groningen vandaag energiecoöperatie Zon Op Alle Daken op.

Zon Op Alle Daken is ontstaan uit de wens om meer geschikte daken te benutten voor het opwekken van zonnestroom en om ervoor te zorgen dat de opbrengsten eerlijk verdeeld worden – ook met inwoners die geen geschikt dak hebben of geen spaargeld hebben om te investeren. “We zien allemaal dat er nog heel veel daken zonder zonnepanelen zijn, of met maar een paar panelen, terwijl er veel meer op passen. Dat is natuurlijk zonde” zegt Nienke Homan, gedeputeerde Energietransitie van de Provincie Groningen. “De rest van het dak blijft onbenut, terwijl er verderop in de straat wellicht iemand woont met een ongeschikt dak. Zon Op Alle Daken biedt daar een oplossing voor.” Hotze Hofstra legt uit hoe Zon Op Alle Daken werkt: “Door slim gebruik te maken van de postcoderoosregeling profiteren buurtgenoten van de zonnepanelen, met of zonder eigen investering. En de dakeigenaar ontvangt een vergoeding voor het gebruik van zijn dak.”

Zon Op Alle Daken is een energiecoöperatie die nadrukkelijk is opgericht om de opbrengsten van duurzame energie eerlijk te verdelen. Alle deelnemers aan de projecten worden zelf mede-eigenaar van het project en zullen, naast 15 jaar een lagere energierekening, ook lid zijn van de coöperatie en samen beslissen over de opbrengsten. Norbert Buiter: “Als lid van de coöperatie deel je samen de winsten van de opgewekte stroom en krijg je, voor jouw onderdeel in de coöperatie, korting op de energiebelasting. Zo gaat je stroomrekening met bijna een derde omlaag als je meedoet met Zon Op Alle Daken, zelf geen inleg doet en geen eigen dak hebt. Als je wel eigen geld inbrengt dan kan je tot meer dan de helft korting krijgen op je energierekening. Door het inbrengen van een eigen dak komen daar ook nog huuropbrengsten bij”.

Zon Op Alle Daken start dit najaar met een pilotproject samen met coöperatie De Groenste Buurt in de Noorderplantsoenbuurt in Groningen. De wens is om het project na een succesvolle pilot uit te breiden naar dorpen, wijken en steden in Groningen en Drenthe.