Groningse Scoutinggroep De Jutters gaat voor duurzaam! In december is het dak van het scoutinggebouw De Windroos in Lewenborg voorzien van zonnepanelen. In samenwerking met de energiecoöperatie Zon Op Alle Daken zijn er op het scoutingdak 28 zonnepanelen geplaatst. 6 zonnepanelen leveren de stroom voor het eigen clubgebouw, de overige 22 zonnepanelen worden via de Zon Op Alle Daken aangeboden aan scoutingleden en omwonenden.

““Een Scout zorgt goed voor de natuur”, zo stelt de scoutingwet. Nu voegen we daad bij woord.” Stelt Anne Geluk, een van de initiatiefnemende scouts. “We willen al jaren zonnepanelen plaatsen maar het kon in de berekening niet uit omdat we maar een laag verbruik hebben. Met Zon Op Alle Daken delen we de installatiekosten én ontvangen we huur voor de zonnepanelen van de energiecoöperatie. Daardoor hebben we een vol dak, kunnen onze leden meedoen én hebben we een goede deal voor onze eigen benodigde zonnepanelen!”

Voor Zon Op Alle Daken is dit het eerste postcoderoosproject dat uitgevoerd wordt. Er staan meerdere grote projecten klaar, maar die moeten wachten tot de nieuwe postcoderoossubsidie ingaat op 1 april 2021. “Dit project kan nog onder de oude regeling waarbij omwonenden 15 jaar lang 50% korting krijgen op hun stroomtarief als zij investeren in deze zonnepanelen” aldus projectleider Floor Kuipers van Zon Op Alle Daken. “En als ze een aardbevingsschade hebben toegekend gekregen kan men zelfs gratis meedoen door de waardevermeerderingspremie in te zetten!”

De zonnepanelen zijn in december geïnstalleerd en zijn inmiddels aan het produceren, zelfs in de winter. En dat betekent dat er voor ca 4 huishoudens aan groene stroom beschikbaar is. Omwonende huishoudens kunnen voor maximaal hun eigen stroomverbruik zon-certificaten aanschaffen. Daarmee ontvangen ze de energiebelasting op stroom retour en krijgen ze een winstdeling uit de verkoop van de zonnestroom. Deelnemen kan voor iedereen woonachtig in postcodes 9731 tot 9738, 9713 tot 9716 en 9723. Er is wel haast geboden: deelnemers moeten voor 31 maart 2021 zijn aangemeld want daarna treedt de nieuwe regeling in werking. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden

Categories:

Tags:

No responses yet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *