FAQ

 • Ik wil mijn dak wel beschikbaar stellen voor Zon Op Alle Daken. Wat komt er allemaal bij kijken?

  Heel gaaf dat je jouw dak beschikbaar wil stellen voor het opwekken van zonnestroom voor je buurtgenoten! Zo gauw wij weten dat jouw dak mogelijk beschikbaar is voor het plaatsen van zonnepanelen door Zon Op Alle Daken zullen we met onze software gaan kijken hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en of de ligging ten opzichte van de zon en eventuele schaduw door objecten om de woning heen goed is. Als blijkt dat het een gunstig project kan worden zullen we het dak voorleggen aan een ingenieur die zal controleren of het dak sterk genoeg is. Soms kan dit op papier, maar vaak zal er ook op locatie gekeken moeten worden. Dit plannen we samen met de installateur die op locatie het dak zal intekenen en zal controleren of wat wij in de software zagen ook klopt met de situatie ter plekke. Levert dit een GO op dan ontvang je van ons een opstalovereenkomst waarin we de afspraken rondom de huur van het dak vastleggen.

  Als de opstalovereenkomst ondertekend is gaan we de installatie inplannen. Die zal zoveel mogelijk in overleg met jou gepland worden. Afhankelijk van de grootte van het dak zal de installatie in 1 dag te plaatsen zijn. We proberen ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van de werkzaamheden en als het mogelijk is sluiten we de installatie niet aan in jouw eigen meterkast, maar in de straatkast buiten de woning om. Op die manier hoeven we geen kabels door jouw huis te trekken. dat scheelt weer gedoe in jouw woning.

  Als de installatie aangesloten is zal onze technische partner langskomen om te controleren of alles goed en veilig is aangesloten middels een opleveringskeuring. Mochten er nog opleverpunten zijn die nagelopen moeten worden dan zorgt Zon Op Alle Daken dat die door de installateur worden opgepakt en uitgevoerd. In het opleveringsrapport wordt vastgelegd dat er aan alle hoge veiligheidseisen voldaan wordt. Zon Op Alle Daken zorgt dat de installatie verzekerd wordt en we monitoren de opwek op afstand.

 • Ik heb een eigen dak en ook eigen geld. Is het verstandig om mee te doen met Zon Op Alle Daken?

  Meedoen met Zon Op Alle Daken kan altijd uit. Het kost namelijk niets en levert direct 25% korting op je stroomrekening op. Het zelf aanschaffen en plaatsen op je eigen dak levert meer voordeel op. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je nodig zou hebben vraagt het wel een investering. Vaak levert investeren in isolatie meer voordeel op dan zonnepanelen – zowel voor het klimaat als voor je portemonnee. Als je moet kiezen: steek dan je geld in isolatie en doe mee met Zon Op Alle Daken. Als je weer opnieuw gespaard hebt en alsnog zonnepanelen wil aanschaffen meld je je simpelweg af bij Zon Op Alle Daken en wek je daarna zelf je stroom op met je eigen zonnepanelen.

 • Ik heb een BKR notering. Kan ik toch meedoen?

  Jazeker! Zon Op Alle Daken organiseert de financiering bij fondsen en banken. Zij kijken niet naar wie er deelneemt, maar naar de te verwachten opbrengsten van de zonnestroominstallatie. Als deelnemer ga je zelf dus geen lening aan waardoor een toetsing bij het BKR niet nodig is. Iedereen kan dus meedoen en daarmee de energierekening verlagen.

 • Ik wil graag meedoen, maar wat als ik ga verhuizen?

  Verhuizen is geen enkel probleem. Als dat binnen dezelfde of aangelegen postcode is, dan verandert er niets, zolang je ervoor zorgt dat je voor je nieuwe woning bij dezelfde energiemaatschappij de elektriciteit afneemt. Verhuis je naar buiten het postcoderoosgebied, dan neem je contact op met Zon op Alle Daken. Het kan zijn dat je mee kan doen in een ander Zon op Alle Daken project in je nieuwe buurt. Zo niet, dan draag je jouw zonnepanelen over aan de nieuwe bewoner van jouw oude huis of aan de coƶperatie en zorgen wij dat ze bij een nieuwe deelnemer terecht komen.

 • Ik heb een of meerdere daken in het projectgebied, maar gebruik daar zelf geen stroom. Wat levert het mij op om mee te doen?

  Het project Zon op Alle Daken valt of staat met voldoende geschikte daken waar we zonnepanelen op kunnen plaatsen. Daarom betaalt de coƶperatie elke dakeigenaar een huurbedrag per geplaatst paneel, onder de voorwaarde dat de zonnepanelen er 15 jaar op mogen blijven liggen. Daarnaast levert het dakeigenaren nog meer op: door deel te nemen aan Zon op Alle Daken draag je bij aan een sociale en gedragen energietransitie waarbij iedereen kan meeprofiteren. Het is een maatschappelijke wens om zoveel mogelijk daken in reeds bebouwd gebied te benutten voor de opwek van onze energie. Door jouw daken ter beschikking te stellen aan Zon op Alle Daken zorg je ervoor dat er minder groene ruimte in en om de steden opgeofferd hoeven te worden om aan onze duurzame energiebehoefte te voldoen. En, je hebt er geen omkijken of kosten aan. Wij regelen alles.

 • Ik heb geen eigen dak en geen eigen geld. Kan ik toch profiteren?

  Jazeker! Als je een elektriciteitsrekening hebt kan je meedoen!

  Deelnemers van Zon op Alle Daken ontvangen – zonder eigen dak en zonder eigen investering – ca 30% korting op hun elektriciteitsrekening. Zon op Alle Daken gebruikt de helft van de energiebelastingkorting om de financiering van jouw zonnepanelen af te lossen. De andere helft wordt met jouw elektriciteitsrekening verrekend waardoor deze met ca 30% verlaagd wordt.