Hoe werkt het?

Zon op Alle Daken is een energiecoöperatie in het leven geroepen om door heel Nederland heen geschikte daken in te zetten om groene stroom te produceren. De Zon Op Alle Daken methodiek maakt het mogelijk dat elk geschikt dak waar minimaal 50 zonnepanelen op passen kan bijdragen aan een duurzamere wereld én dat iedereen – ook mensen die geen spaargeld of geschikt eigen dak hebben – energieproducent kunnen zijn en kunnen profiteren van de opbrengsten.

Alle Geschikte Daken
Zo gauw er een geschikt dak wordt aangeboden gaat ons ontwikkelteam aan de slag: zij zoeken uit of het dak sterk genoeg is, hoeveel zonnepanelen erop geplaatst kunnen worden en regelen de subsidieaanvraag voor de collectieve opwek. Daarnaast wordt er namens de energiecoöperatie Zon Op Alle Daken een lening aangetrokken waarmee de zonnestroominstallatie en de ontwikkelkosten kunnen worden betaald. De zonnepanelen worden geleverd en geïnstalleerd door betrouwbare partijen en wij controleren ze van A tot Z zodat we zeker weten dat er een hoogwaardige zonnestroominstallatie wordt geplaatst. Daarnaast zijn ze zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en veilig werken.

En dan begint de pret: er kunnen deelnemers worden gezocht die graag energieproducent willen zijn van dat dak in hun buurt! 

Energieproducent Worden
De zonnestroominstallatie produceert groene stroom en die wordt verkocht aan een groen energiebedrijf. De opbrengsten daarvan, plus de subsidie van het Rijk voor collectieve energieprojecten, leveren genoeg geld op om de lening van de zonnepanelen af te betalen en daarnaast een heel stel huishoudens een winstuitkering te geven van €120 per jaar. Gratis geld, als het ware, voor iedereen die met zijn lidmaatschap van Zon Op Alle Daken aangeeft duurzame groene stroom belangrijk te vinden. 

Geen addertjes onder het gras, behalve dat de subsidie lokatie gebonden is: om de subsidie te krijgen moet er per 5kWp (ongeveer 13 zonnepanelen) één huishouden in de buurt deelnemer zijn. Gelukkig kan bijna elk huishouden zich aanmelden als deelnemer. Het maakt niet uit of je in een huurwoning of een koopwoning woont. En het maakt ook niets uit of jij zelf al zonnepanelen op je dak hebt liggen of niet. Het maakt zelfs niet uit of je gelooft in klimaatverandering door de mens of niet: iedereen mag deelnemen en ontvangt elk jaar een stukje van de opbrengsten! Mooi toch?

Waarom Zon Op Alle Daken?
Het initiatief is tot stand gekomen vanuit de wens om zoveel mogelijk geschikte daken in te zetten voor de opwek van duurzame energie én om alle inwoners in Nederland de kans te bieden energieproducent te worden en daardoor te profiteren van de energietransitie. Daarom kan je bij Zon Op Alle Daken óók meedoen als je geen spaargeld hebt om de zonnepanelen aan te schaffen. Zo maken we het voor iedereen mogelijk om mee te doen en samen groene stroom te produceren!